След среща при омбудсмана Мая Манолова: Агенцията по вписванията и адвокати от Фейсбук общността най-после ще работят заедно за гражданите

След среща организирана от омбудсмана Мая Манолова в институцията, поискана от адвокати от Фейсбук общността на българските адвокати /ФОБА/, с Министерството на правосъдието и Агенцията по вписванията за проблеми, свързани с работата на Търговския регистър, стана ясно, че: до края на годината ще бъде готов новият сайт на Търговския регистър, което чувствително ще оптимизира и улесни достъпа на адвокати и граждани; на тестването на новия портал бяха поканени адвокатите от ФОБА, така че на място да се вземат предвид евентуални слабости при работа с него.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с ученици от две столични училища, запозна ги с работата на институцията

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с ученици от две столични училища, запозна ги  с работата на институцията
19 април 2019 г.Днес омбудсманът Мая Манолова посрещна в институцията ученици от XI и XII клас от клуб  „Активен гражданин“ при 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“, които дойдоха да се запознаят със спецификата на работата й.


Техният клуб по гражданско образование има задачата да попълни празнотите в обучението им по правна култура, да ги запознае с функциите на отделните институции и конкретните проблемите в обществото, да ги информира за техните човешки и граждански права. За целта младите хора посещават различни ведомства и на място черпят знания и впечатления за дейността им.
Мая Манолова им обясни как и кога е възникнала институцията на омбудсмана по света и у нас, какви са задълженията и предизвикателствата в работата й, колко омбудсмани е имала страната ни до момента и какви кампании и каузи защитава.


Дискусията беше изключително приятелска и достъпна за младите хора, които с интерес слушаха Манолова, която им даваше конкретни примери. Разказа им за жалбите на гражданите и подчерта, че човек каквото и да прави, преди всичко трябва да е образован, за да знае правата си и да е активен, за да се бори за тях и да ги отстоява. 


         „Според мен, това което е по-важно от фрустрирането върху определена професия или сфера, е да обичате и харесвате работата си. Ще прекарвате страшно много време на работа, тъй като сте активни млади хора. Затова, каквато и професия да изберете, е важно да я обичате. Другото, в което съм убедена, е че личността определя позицията и поста, които заема“, каза Манолова и даде за пример институцията на омбудсмана.


          „Доскоро се смяташе, че от омбудсмана нищо не зависи, че няма правомощия и възможности да въздейства, че можеш само да се оплачеш, но институцията нищо не може да ти помогне. В крайна сметка, с общи усилия и с работа от сърце превърнахме институцията във фактор, който решава проблеми“, аргументира се Манолова.


По-късно през деня общественият защитник Мая Манолова посети столичното 134 СУ „Димчо Дебелянов“, за да презентира дейността на институцията и пред тамошните деветокласници. Омбудсманът остана силно впечатлена от аудиовизуалното студио на училището, в което децата успешно създават телевизионни и радио материали, както и от креативното им мислене, реализирано в десетки проекти, получили и международно признание.


 Изненада за омбудсмана бе срещата и с актьора Мариан Бачев, който  влиза успешно в образа на Манолова в „Шоуто на Слави“.
Двамата бяха поканени от ръководството на 134 СУ като част от инициативата, която училището провежда „Седмица на професиите и кариерното развитие“. Посланието и на омбудсмана, и на обичания актьор бе, че най-важното е човек да обича професията си и да дава най-доброто от себе си.