Омбудсманът Мая Манолова към ЦИК: За честни избори-и контролно броене на машинния глас

Омбудсманът Мая Манолова изпрати писмо до председателя и членовете на Централната избирателна комисия, в което обръща внимание на опасения на граждани относно възможни проблеми при произвеждане на машинното гласуване и отчитането на резултатите от него на предстоящите избори за Европейски парламент.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Мая Манолова с право да защитава гражданите в ООН

Омбудсманът Мая Манолова с право да защитава гражданите в ООН
23 април 2019 г.

Институцията на омбудсмана получи най-високия статут – „А“ на ООН за правозащитна организация. Това обяви днес омбудсманът Мая Манолова на среща в институцията с партньорски граждански и неправителствени организации.


„Пореден голям успех за българските граждани, чийто глас вече ще се чува на най-високо ниво в Съвета по правата на човека в ООН и пред всички комитети на ООН, които защитават граждански права“, каза Манолова.


Полученият статут е доказателство, че националният омбудсман работи в пълно съответствие с изискванията на Парижките принципи на ООН за правозащитните организации – независимост, безпристрастност, прозрачност, плурализъм и максимално широк мандат при защита на правата на човека.


По думите на обществения защитник най-важното по отношение на акредитирането на институцията на омбудсмана е, че ще даде по-голяма ефективност на работата й, тъй като освен позицията на официалните власти в България на международни форуми, ще се чува и позицията на омбудсмана, на българските граждани.


„Най-високият статут за защита на правата на хората в България естествено ще повиши влиянието, авторитета и имиджа на институцията освен на международно, но и на вътрешно ниво“, категорична бе Манолова.


Тя благодари на всички експерти при омбудсмана и на партньорите на институцията – от гражданския и правителствения сектор, които са помогнали за акредитирането на институцията, както с общата си работа, така и с отправените препоръки.