Доц. Диана Ковачева дискутира проблемите на децата у нас по време на СОVID-19 в онлайн среща с колегите си от ENOC

Омбудсманът Диана Ковачева днес взе участие в онлайн среща, организирана от Европейската мрежа на омбудсманите за деца (ENOC), на тема предизвикателствата пред децата по време на COVID-19. В изказването си доц. Ковачева подчерта, че у нас зачестяват случаите на деца в риск заради COVID кризата.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Мая Манолова пред протестиращите медицински специалисти в Стара Загора: Тази агония трябва да спре незабавно

Омбудсманът Мая Манолова пред протестиращите медицински специалисти в Стара Загора: Тази агония трябва да спре незабавно
24 април 2019 г.

    По покана на медицинските специалистите от гр. Стара Загора днес омбудсманът Мая Манолова ги подкрепи в протеста им за по-достойни условия на труд и адекватно заплащане в двора на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“.

„Израснала съм и съм възпитана в семейство на медицинска сестра. Майка ми има близо 40 години трудов стаж. В началото на протестите тя ми каза да стоя докрай до медицинските сестри, защото техните искания са абсолютно справедливи. Защото, ако нещата не се променят сега, след мизерните заплати ще следват мизерни пенсии и едно унизително отношение към хората, на които ние гражданите поверяваме здравето си, здравето на своите деца, на своите внуци, здравето на своите близки“, каза омбудсманът пред протестиращите сестри.


Тя беше категорична, че ще стои до тях, докато всичките им искания не бъдат изпълнени на 100% и подчерта, че е била редом в протестите с медицинските специалисти в София, Враца, Кюстендил, Бургас, Казанлък и сега е в Стара Загора.


          „Сигурна съм, че и гражданите ще застанат до вас, защото без вашият отговорен, висококвалифициран труд, без вашата всеотдайност, професионализъм и грижи, ние сме загубени, ние сме за никъде“ допълни Манолова.


По думите й всички ръководители в здравното министерство и на различните нива в здравеопазването трябва да осъзнаят необходимостта от реформа в здравната система.


„Няма как да стане с  30 млн. лв. или 50 млн. лв. Излизат да протестират медицински сестри, акушерки, рехабилитатори, сестрите в училищното здравеопазване, в детските ясли, излизат лекарите, излизат цели болници, излизат цели съсловия, което означава едно. Има нужда от реформа, има нужда от дългосрочни мерки, от дългосрочни действия. Министърът на здравеопазването трябва да осъзнае, че тази агония не може да продължава, че тя трябва да спре не утре, не някога, а веднага и това е неговият ангажимент“, аргументира се Манолова и допълни, че исканията на медицинските сестри са идеалните опорни точки за тази реформа.


Общественият защитник каза още, че е гневна и се срамува заради всички, които се опитват да заглушат протестите, като притискат квалифицирани специалисти, принудени да работят за по 600 лв.


„Моят опит на омбудсман, на юрист и гражданин, показва, че справедливите каузи, колкото и да изглеждат невъзможни и трудни за осъществяване, винаги успяват. Правото и справедливостта са на ваша страна и съм сигурна, че вие ще успеете“, завърши Манолова.