Доц. Диана Ковачева дискутира проблемите на децата у нас по време на СОVID-19 в онлайн среща с колегите си от ENOC

Омбудсманът Диана Ковачева днес взе участие в онлайн среща, организирана от Европейската мрежа на омбудсманите за деца (ENOC), на тема предизвикателствата пред децата по време на COVID-19. В изказването си доц. Ковачева подчерта, че у нас зачестяват случаите на деца в риск заради COVID кризата.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Мая Манолова: Проблемите за мръсния въздух и фините прахови частици продължават да са във фокуса на институцията

Омбудсманът Мая Манолова: Проблемите за мръсния въздух и фините прахови частици продължават да са във фокуса на институцията
10 юни 2019 г.

„Проблемите за мръсния въздух и фините прахови частици продължават да стоят във фокуса на вниманието на омбудсмана. Ние вече представляваме постоянно действащ форум, защото това е четвъртата работна среща в институцията – 24 януари, 25 февруари, 15 април и днес. Имаме своята история, вече всички се познаваме, малко оредяваме, но основните действащи лица са тук и нашата работа придобива своеобразен мониторинг и контролен характер.“ Това каза омбудсманът на четвъртата инициирана от нея среща с експерти, граждани и НПО-та по проблемите на мръсния въздух, на която отговорните институции трябваше да отчетат какво са реализирали от заявените на предишните три срещи мерки за борбата с проблема.


Манолова цитира позицията на еврокомисаря за околна среда Кармену Вела, според който хората са наясно, че законите не означават почти нищо, ако не се прилагат изцяло и справедливо. По думите й това е основният проблем и за българската действителност, включително по темата за чистотата на атмосферния въздух, че има правила, които не се спазват.


По този повод Десислава  Малинова, жител в столичния квартал „Красна поляна“, за пореден път обърна внимание на редица проблеми в прилагането на различни програми, по които на практика се усвояват значителни средства, но резултати за обществото в подобряване качеството на въздуха не се забелязват.


 По думите й Столична община има голям проблем с управлението на битовите отпадъци - сметосъбирането, които поради липсата на контрол са се превърнали за определена група от хора в доходоносен бизнес и професия, не в начин на оцеляване, а в търговия. Като доказателство за думите си тя показа снимков материал на Теодора Полимерова – директор на  дирекция „Климат, енергия и въздух“ на Столична община, на който ясно се виждаха обърнати и разпилени контейнери за разделно и общо събиране на битов отпадък.

            На поредната среща омбудсманът очакваше отговори за предприетите мерки в процеса на приемане на подзаконови актове, свързани със забрана използването на твърди горива за отопление в общинските жилища, съсщо така за качеството на твърдите горива и проверката на „димящите автомобили“, както и резултати за премахването на нерегламентирани пунктове за вторични суровини и практиката за достъп до информация по въпросите за околната среда.           Ивайло Попов от сдружение „За земята“ отново постави въпроса, че Изпълнителна агенция по околна среда продължава да не изпълнява съдебните решения за предоставяне на обществена информация, свързана с данни за качеството на въздуха.

          Представителите на СО, Изпълнителната агенция по горите и Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ надлежно информираха гражданите за наредбите, които предтоят да бъдат издадени.

         Следваща среща по проблемите на мръсния въздух ще се състои на 9 септември 2019 г. отново в инситуцията на омбудсмана. На нея гражданите очакват да получат статистика и за това колко са хората с онкологични и белодробни заболявания.