Народните представители избраха с мнозинство от 173 гласа доц. Диана Ковачева за национален омбудсман

Новият обществен защитник: Ще положа всички усилия да бъда добър омбудсман и ще го доказвам всеки ден в следващите пет години

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Мая Манолова пред барелефа на Гиньо Ганев: Неговото верую бе разум, реализъм, разбирателство

Омбудсманът Мая Манолова пред барелефа на Гиньо Ганев: Неговото верую бе разум, реализъм, разбирателство
12 юли 2019 г.

„Държавността или добрите политически нрави се изграждат освен през всичко друго, но и чрез личния пример на публичните личности, на държавните и на обществените дейци, които историята е определила да служат на своя народ. Този личен пример чертае посоката не само на съвременниците, но и на бъдещите поколения – такъв е примерът, който ни завеща г-н Гиньо Ганев – държавнотворен.“ С тези думи омбудсамнът Мая Манолова започна приветственото си слово по повод откриването на паметната плоча-барелеф пред дома на основоположника на институцията на обществения защитник Гиньо Ганев. Събитието започна с освещаване, на което присъстваха Негово Светейшество патриарх Неофит и редица публични и обществени личности, политици, журналисти, приятели на Ганев, семейството му, хора, с които е работил, включително и експерти от институцията на омбудсмана.  


        Мая Манолова подчерта, че Гиньо Ганев е една от най-мащабните и ярки личности на българския политически хоризонт след демократичните промени, неуморен радетел за конституционни и демократични ценности.


„Г-н Гиньо Ганев беше истинска школа за парламентаризъм, но над всичко беше последователността, с която той отстояваше своето житейско и политическо верую – разум, реализъм, разбирателство. Той не изневери на това свое верую и в най-острастените времена на тежка политическа конфронтация, дори на омраза. Затова беше уважаван и от своите съмишленици, и от своите опоненти. Той умееше неотклонно, последователно, понякога мъчително да постига съгласие в интерес на България“, подчерта общественият защитник.

 


По думите й именно на него се е паднала заслужено историческата роля да ръководи процеса по създаване, обсъждане и приемане на новата българска Конституция, която днес – 12 юли, става на 28 години, както и мисията да преодолее тежкото разделение в обществото между различни групи и партии за държавния герб.


„На неговия авторитет се основава омбудсманската институция. Неговият авторитет постави основите на тази институция, която беше абсолютно непозната за България до 2005 г., когато той беше избран за омбудсман. Ние надграждаме това, което г-н Гиньо Ганев създаде като правозащитна и авторитетна институция - аз и моите колеги - голяма част, от които са от екипа на г-н Ганев от 2005 г. За мен е чест и привилегия да бъда ръководител на институция, която е създадена, основана и е имала за свой първи ръководител г-н Гиньо Ганев“, заключи Мая Манолова.


Накрая тя поздрави инициаторите за създаването на барелефа, който ще остане за поколенията, поставен редом до този на неговия тъст – големия Кимон Георгиев.