Омбудсманът Диана Ковачева връчи двете специални награди на церемонията „Лекар на годината 2019“

Омбудсманът Диана Ковачева връчи двете специални награди на тържествената церемония „Лекар на годината 2019“, която по традиция се организира от Българския лекарски съюз в навечерието на 19 октомври по повод Деня на българския лекар.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Мая Манолова на брифинг в институцията: Уволнението на Мая Илиева е скандално, мотивите – съшити с бели конци

Омбудсманът Мая Манолова на брифинг в институцията: Уволнението на Мая Илиева е скандално, мотивите – съшити с бели конци
5 август 2019 г.

„Скандализирана съм от уволнението на медицинската сестра Мая Илиева – вдъхновител и организатор на протестите на медицинските специалисти. Очевидно това е опит да й бъде затворена устата. Опит да бъдат предупредени и сплашени всички медицински специалисти, които протестират за по-добри условия на труд и за справедливо възнаграждение“. Това каза омбудсманът Мая Манолова днес на брифинг в институцията, организиран съвместно с медицинската сестра Мая Илиева, по повод дисциплинарното й уволнение в събота вечерта, по време на дежурство в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда".


Общественият защитник подчерта, че е силно разтревожена от факта, че се преследват и мачкат смели, протестиращи граждани, които си търсят правата – своите и на хората от тяхната общност и даде за пример разправата с медицински специалисти от гр. Пазарджик, гр. Стара Загора, гр. Русе и гр. Враца.


„Преследват се и се натискат и други граждани, които са се осмелили да протестират. Има уволнен участник в протестите срещу презастрояването на кв. „Обеля“. Има заведени граждански искове срещу организаторите на протестите срещу „Златен век“. Има заведени искове и срещу млади хора от „Спаси София“, които отстояваха публично своите каузи. Става дума наистина за опасен рецидив – за преследване и отмъщение срещу тези, които са се осмелили да защитават гражданските си права“, подчерта Манолова и допълни, че това е тревожен знак за състоянието изобщо на демокрацията в България.


„Ако натискът върху медицинските специалисти продължи, ако властта продължи да не чува техните искания, а да се опитва да „съшива с бели конци“ мотивите за уволненията им, ние пациентите ще останем наистина без здравни грижи и хора, на които да разчитаме“, посочи омбудсманът.


На свой ред Мая Илиева подчерта, че единственото нещо, което е искала като медицинска сестра, е тя и колегите й от цялата страна да работят при по-добри условия на труд и по-добро заплащане. Тя разказа, че е отишла с преференции в болницата, участвала е в нейното създаване и е от първите, които започват работа там, но се стига до дисциплинарното й уволнение, защото работодателят й я намира за неудобна, че си търси правата и иска законите в държавата да се спазват.


„Ще си потърся правата в съда. Това няма да остане така, не е и за първи път. От 2012 г. съм председател на синдикална организация в болницата, тогава тя беше под ръководството на д-р Явор Дренски, който по същия начин се опита да се отърве от мен. Завела съм и съм спечелила 5 дела срещу „Токуда“, включително едно лично срещу д-р Дренски за дискриминация. Това ще бъде поредното“, убедена е Илиева, която изрази съжаление, че в 21 век методите за репресия срещу нея не са се променили през годините.


Тя беше категорична, че професионално и отговорно е изпълнявала трудовите си задължения, а синдикатът, свалил имунитета й, не я е уведомил за мотивите си защо го прави.