Омбудсманът: АСП да изисква по служебен път от МОН удостоверенията за помощта от 300 лева за първокласници и осмокласници

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до социалния министър Гълъб Донев и до колегата му – министъра на образованието Николай Денков, в която настоя за служебно издаване на удостоверенията на родители на първокласници и осмокласници, срещу които от тази учебна година те получават еднократна помощ от 300 лева.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Мая Манолова на брифинг в институцията: Уволнението на Мая Илиева е скандално, мотивите – съшити с бели конци

Омбудсманът Мая Манолова на брифинг в институцията: Уволнението на Мая Илиева е скандално, мотивите – съшити с бели конци
5 август 2019 г.

„Скандализирана съм от уволнението на медицинската сестра Мая Илиева – вдъхновител и организатор на протестите на медицинските специалисти. Очевидно това е опит да й бъде затворена устата. Опит да бъдат предупредени и сплашени всички медицински специалисти, които протестират за по-добри условия на труд и за справедливо възнаграждение“. Това каза омбудсманът Мая Манолова днес на брифинг в институцията, организиран съвместно с медицинската сестра Мая Илиева, по повод дисциплинарното й уволнение в събота вечерта, по време на дежурство в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда".


Общественият защитник подчерта, че е силно разтревожена от факта, че се преследват и мачкат смели, протестиращи граждани, които си търсят правата – своите и на хората от тяхната общност и даде за пример разправата с медицински специалисти от гр. Пазарджик, гр. Стара Загора, гр. Русе и гр. Враца.


„Преследват се и се натискат и други граждани, които са се осмелили да протестират. Има уволнен участник в протестите срещу презастрояването на кв. „Обеля“. Има заведени граждански искове срещу организаторите на протестите срещу „Златен век“. Има заведени искове и срещу млади хора от „Спаси София“, които отстояваха публично своите каузи. Става дума наистина за опасен рецидив – за преследване и отмъщение срещу тези, които са се осмелили да защитават гражданските си права“, подчерта Манолова и допълни, че това е тревожен знак за състоянието изобщо на демокрацията в България.


„Ако натискът върху медицинските специалисти продължи, ако властта продължи да не чува техните искания, а да се опитва да „съшива с бели конци“ мотивите за уволненията им, ние пациентите ще останем наистина без здравни грижи и хора, на които да разчитаме“, посочи омбудсманът.


На свой ред Мая Илиева подчерта, че единственото нещо, което е искала като медицинска сестра, е тя и колегите й от цялата страна да работят при по-добри условия на труд и по-добро заплащане. Тя разказа, че е отишла с преференции в болницата, участвала е в нейното създаване и е от първите, които започват работа там, но се стига до дисциплинарното й уволнение, защото работодателят й я намира за неудобна, че си търси правата и иска законите в държавата да се спазват.


„Ще си потърся правата в съда. Това няма да остане така, не е и за първи път. От 2012 г. съм председател на синдикална организация в болницата, тогава тя беше под ръководството на д-р Явор Дренски, който по същия начин се опита да се отърве от мен. Завела съм и съм спечелила 5 дела срещу „Токуда“, включително едно лично срещу д-р Дренски за дискриминация. Това ще бъде поредното“, убедена е Илиева, която изрази съжаление, че в 21 век методите за репресия срещу нея не са се променили през годините.


Тя беше категорична, че професионално и отговорно е изпълнявала трудовите си задължения, а синдикатът, свалил имунитета й, не я е уведомил за мотивите си защо го прави.