Омбудсманът Диана Ковачева връчи двете специални награди на церемонията „Лекар на годината 2019“

Омбудсманът Диана Ковачева връчи двете специални награди на тържествената церемония „Лекар на годината 2019“, която по традиция се организира от Българския лекарски съюз в навечерието на 19 октомври по повод Деня на българския лекар.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът на протеста пред „Токуда“: Имаме 30 000 медицински сестри като Мая Илиева, които няма да се примирят и ще се борят за правата си

Омбудсманът на протеста пред „Токуда“: Имаме 30 000 медицински сестри като Мая Илиева, които няма да се примирят и ще се борят за правата си
8 август 2019 г.

„Подкрепям Мая Илиева – една смела и достойна жена, организатор на протестите на медицинските специалисти. Тя не е сама, имаме 30 000 „Мая Илиева“ – медицински сестри, които няма да се примирят, няма да замълчат, няма да бъдат уплашени и ще продължат да се борят за техните справедливи искания. Ще го правя и аз, защото ако днес замълчим, ако днес се направим, че това уволнение не се е случило, утре всички ние като пациенти ще останем без здравна грижа.“ Това каза омбудсманът Мая Манолова на протеста пред болница „Токуда“, организиран под мотото „Не на страха!“ в защита на медицинската сестра Мая Илиева, която беше дисциплинарно уволнена от ръководството миналата седмица.
Манолова акцентира, че истинските причини за това уволнение се крият в 6-месечната история на протестите на специалистите по здравни грижи в цялата страна, които настояват за достойни възнаграждения и условия на труд, уважително отношение, възможности за кариерно развитие и реформа в здравната система.


„Факт е, че България е страната с най-малко медицински сестри на пациент – това беше признато за напълно основателно от Министерството на здравеопазването и от властта. Бяха предприети конкретни ангажименти, включително, че от 1 юни т.г. няма да има медицински специалист, който да получава по-ниско възнаграждение от 950 лв. – сумата, записана в Колективния трудов договор. Това не се случи, такива увеличения не бяха постигнати никъде. Министърът на здравеопазването и премиерът излъгаха медицинските специалисти, че заплатите им ще бъдат увеличени“, обобщи омбудсманът.


По думите й това е провокирало удължаването на протестите и недоволството, а ответната реакция на управляващите е била да смажат всички, които надигат глава и си отстояват правата.


„Не е само Мая Илиева – това са случаите в Пазарджик, Стара Загора, Враца, Русе и други болници в София. Опитът да бъдат натискани, мачкани, унижавани тези, които воюват за правата си – това е причината за уволнението на Мая Илиева, а не „съшитите с бели конци“ твърдения, че тя не се е държала професионално. Това е един висококвалифициран, подготвен и безупречен специалист, което показва и нейната 25-годишна практика като медицинска сестра“, подчерта Мая Манолова и допълни, че такива специалисти имат реализация във всяка друга европейска страна, но не и у нас.


Тя покани всички присъстващи на 15 август 2019 г. в институцията на омбудсмана, където ще бъде представен за публично обсъждане проект на Закон за съсловните организации на медицинските специалисти, по който работи с екипа си от месеци. Той ще даде възможност за създаването на организации на медицинските сестри, на фелдшерите, акушерките. Идеята е да има повече от една организация на съсловие, с минимални нива за представителност, което ще даде възможности за избор къде да членуват медицинските специалисти.


          Докато колегите на уволнената медицинската сестра протестираха в нейна защита пред болницата, Илиева си взе документите за напускане и „нещата“.


„Това е животът на една медицинска сестра с дългогодишен стаж – половин чувал“, каза през сълзи друг медицински специалист.        Самата Мая Илиева благодари на всички, които са до нея и подчерта, че подготвят създаването на нова синдикална организация на специалистите по здравни грижи. Тя отново повтори, че борбата продължава – следващият национален протест на съсловието ще се състои на 10 септември, от 17 часа пред парламента, като исканията им остават същите – достойни условия на труд и адекватно заплащане.
                 Протестът от „Токуда“ се пренесе и пред сградата на Министерството на здравеопазването. Навсякъде по пътя медицинските сестри носеха разпънати плакати „Справедливост и достойно отношение към съсловието!“, „Солидарност със сестрите, здравето преди парите!“, „Чувството за безнаказаност не е здравословно!“ и др. Те призоваваха гражданите да ги подкрепят, защото отстояват не само своите, но и техните права на пациенти.