След три препоръки на омбудсмана гражданите на Перник ще бъдат компенсирани заради липсата на парно и топла вода

След три настойчиви препоръки на омбудсмана Диана Ковачева до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), гражданите на Перник най-сетне ще бъдат компенсирани заради честите аварийни прекъсвания на топлоснабдяването и влошеното качество на топлоснабдителните услуги. Авариите оставиха хората без парно и топла вода в редица райони на града през

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

След среща при омбудсмана Мая Манолова: Агенцията по вписванията и адвокати от Фейсбук общността най-после ще работят заедно за гражданите

След среща при омбудсмана Мая Манолова: Агенцията по вписванията и адвокати от Фейсбук общността най-после ще работят заедно за гражданите
21 август 2019 г. 

След среща организирана от омбудсмана Мая Манолова в институцията, поискана от  адвокати от Фейсбук общността на българските адвокати /ФОБА/, с Министерството на правосъдието и Агенцията по вписванията за проблеми, свързани с работата на Търговския регистър, стана ясно, че: до края на годината ще бъде готов новият сайт на Търговския регистър, което чувствително ще оптимизира и улесни достъпа на адвокати и граждани; на тестването на новия портал бяха поканени адвокатите от ФОБА, така че на място да се вземат предвид евентуални слабости при работа с него.


Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Габриела Козарева и заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова поканиха представители на ФОБА да се включат в заседанията на създадения през м. април т.г. консултативен съвет към агенцията, където се обсъждат предложения за подобряване работата на ведомството.


Манолова припомни, че вече е внесла в Народното събрание предложение за законодателна промяна, за да не бъдат натоварвани гражданите с разходи в случаите, в които незаконосъобразно им е отказано да се впише обстоятелство в Търговския регистър, да се регистрира фирма или дружество с нестопанска цел. По думите й дори когато съдебно дело бъде спечелено срещу такъв отказ, гражданите са тези, които трябва да заплатят разноските.


„Или както често за съжаление се случва, заради неуредиците в работите на някоя държавна институция, страдат и плащат гражданите“, категорична бе Манолова.


Сред част от проблемите, които бяха повдигнати на срещата, се открои липсата на произнасяне по заявления за публикуване на годишни финансови отчети. По думите на омбудсмана е необходимо да има ясни срокове, защото забавянето с година или две представлява проблем както за адвокатите, така и за всички лица, които се обръщат към Агенцията по вписванията.


„Трябва да се обърне внимание и на сроковете за отстраняване на непълноти, следващи от указания на длъжностни лица по регистрацията. Адвокатите твърдят, че сроковете, които се поставят са реално неизпълними и ги поставят в невъзможност да отговарят на исканията на длъжностните лица по регистрацията“, заяви общественият защитник.


Другата тема бе за необходимостта от ясни практика и указания до длъжностните лица по регистрация за това как ще бъдат признавани платежните нареждания за внесени дължими такси, тъй като има разминаване в действията на длъжностните лица по регистрацията по тази тема.


Адвокатите поставиха и въпроси по отношение на данните на заявителите и лицата, вписани по партидите на търговци, които са български граждани. Според тях има противоречие с действията на длъжностните лица по регистрацията и изискванията на Комисията за защита на личните данни.