След три препоръки на омбудсмана гражданите на Перник ще бъдат компенсирани заради липсата на парно и топла вода

След три настойчиви препоръки на омбудсмана Диана Ковачева до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), гражданите на Перник най-сетне ще бъдат компенсирани заради честите аварийни прекъсвания на топлоснабдяването и влошеното качество на топлоснабдителните услуги. Авариите оставиха хората без парно и топла вода в редица райони на града през

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Диана Ковачева: Необходимо е непрекъснато прилагане на мерки, които да подобряват качеството на въздуха

Омбудсманът Диана Ковачева: Необходимо е непрекъснато прилагане на мерки, които да подобряват качеството на въздуха
12 септември 2019 г.      

      „Човешкото здраве няма цена. Това ни обединява днес всички около масата на омбудсмана - представителите на институциите, на неправителствените организации, на експертите в областта на околната среда и общественото здраве, гражданите. Всички дишаме този въздух.  Даваме си сметка, че е необходимо непрекъснато прилагане на мерки, които да водят до подобряване качеството на атмосферния въздух.“ Това каза омбудсманът Диана Ковачева днес на инициираната в институцията пета работна среща с експерти и граждани, на която се набелязват и търсят ефективни решения на проблемите със замърсяването на въздуха.

Доц. Ковачева беше категорична, че смисълът на тези работни срещи е прекият контакт между гражданите и институциите, който да даде възможност за изясняване на мерките, предоставяне на информация, поставянето на конкретни въпроси, които да подпомогнат работата на държавните органи.


„Една добронамерена дискусия или обсъждане може да даде сигнал, когато някоя мярка не се възприема добре, не е разбрана или пък не дава ефект. Това е процес на доизясняване на ситуацията, която и институциите трябва да приемат. А къде, ако не около масата на националния омбудсман, могат да се срещнат гражданите и държавата“, каза Диана Ковачева.


По думите й на прага на новия зимен сезон ще бъде необходимо приемането на конкретни и по-сериозни действия, които гражданите очакват от институциите.


Омбудсманът акцентира, че през 2017 г. има осъдително решение от страна на съда на Европейския съюз във връзка с фините прахови частици, а на 25 юли Европейската комисия е предявила нов иск срещу България за повишените нива на серен диоксид.


Според доц. Ковачева правото на гражданите да имат здравословна и благоприятна околна среда е конституционно защитено право, а Световната здравна организация и Европейската агенция за околна среда отдавна алармират, че замърсяването на атмосферния въздух води до влошаване на здравето и до опасност за живота на населението.


На срещата заместник-кметът по околна среда в Столична община Йоана Христова информира, че за първите шест месеца на 2019 г. броят на фините прахови частици е намалял с почти 36% в сравнение със същия период на миналата година и че общината непрекъснато работи за подобряване на процеса.  Тя отчете редица мерки като поставянето на допълнително 30 контейнера за събиране на текстилни отпадъци, увеличаване качеството на разделното събиране, включително на едрогабаритни отпадъци -  стари мебели, дограма, на гуми на специални площадки и др.


Гражданите отново споделиха тревогите си за чистотата и качеството на въздуха, който дишат. Те поставиха въпроса и за събарянето на още две от „Виетнамските общежития“ в района на „Красна поляна“, за премахването на пунктовете за вторични суровини от града, за филтрите, които предстои да бъдат разположени на територията на столицата.


Накрая на дискусията омбудсманът предложи следващата работна среща между експерти и граждани да се състои в началото на 2020 година.