След три препоръки на омбудсмана гражданите на Перник ще бъдат компенсирани заради липсата на парно и топла вода

След три настойчиви препоръки на омбудсмана Диана Ковачева до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), гражданите на Перник най-сетне ще бъдат компенсирани заради честите аварийни прекъсвания на топлоснабдяването и влошеното качество на топлоснабдителните услуги. Авариите оставиха хората без парно и топла вода в редица райони на града през

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Диана Ковачева присъства на ежегодните награди за принос в областта на свободата на информация

Омбудсманът Диана Ковачева присъства на ежегодните награди за принос в областта на свободата на информация28 септември 2019 г.
            „
За мен е удоволствие за пореден път да бъда част от този празник и заедно да отбележим Международния ден на правото да знам. В целия свят днес активисти, граждани, представители на граждански организации напомнят, че правото на достъп до информация е важно. Радвам се, че България е не просто част от този процес, а е негов инициатор и мисля, че ние трябва да се гордеем с това. Много или малко са 17 години – според мен са достатъчно, затова от едно просто отбелязване на дата, този ден да се превърне в една устойчива традиция.“ С тези думи омбудсманът Диана Ковачева поздрави екипа на Програма „Достъп до информация“ по повод ХVII церемония за връчване на годишните награди за принос в областта на свободата на информация, раздавани ежегодно на Международния ден на правото да знам – 28 септември. Събитието по традиция се проведе в Литературен клуб „Перото“ в НДК.


„Днешният ден, според мен, насърчава усилията на хората, на гражданите да искат администрацията да бъде прозрачна. Този ден е важен, защото Програма „Достъп до информация“ в България поема инициативата да открои онези, които са успели по един или друг начин със своята настойчивост  да преборят системата, да направят пробив, да бутнат една тухличка в стената, която администрацията често изгражда между себе си и гражданите. Понякога тази стена изглежда прозрачна, но тя е там и пречи на достъпа“, категорична бе доц. Ковачева.


По думите й тези награди имат за цел наред с насърчаването на положителните примери за достъп до информация да откроят и онези, които не са успели да постигнат успехи, за да бъдат поправени лошите практики.


Омбудсманът изтъкна още, че достъпът до информация е само едно от правата на човека, но то е ключ към упражняването на много други права и затова всеки ден с упорство, без умора и колебание то трябва да бъде отстоявано.


„Това право е добре защитено, защото има своите конституционни измерения - европейски, международни и наистина гарантира, че принципите на прозрачност, на отчетност, принципите на предсказуемост в работата, не са просто думи, които често си ги казваме, защото звучат добре“, допълни Диана Ковачева.


Тя подчерта още, че правото до информация трябва да бъде последователно налагано, въпреки предизвикателствата и понякога трудния достъп и контакт на гражданите и на журналистите до администрацията.


„Разследващата журналистика е един от каналите за това хората да са информирани и смятам, че е много важно да се противопоставяме на всеки опит за посегателство върху правото на журналистите да получат информация. Смятам, че съзнанието на администрацията, че я наблюдават, че тя дължи  прозрачност и информация на хората, има възпиращ и дисциплиниращ ефект върху самата администрация и затова трябва всички ние всеки ден да се противопоставяме на опитите на администрацията да укрие, забави или пък да манипулира информация“, заключи омбудсманът.


          Наградите, които раздаде Програма „Достъп до информация“, бяха общо в шест категории, 4 за поощряване активността при използване на Закона за достъп до информация и 2 антинагради, съответно за възпрепятстване по ЗДОИ. Със „Златен ключ“ бяха отличени гражданинът Светозар Алексиев, Български хелзинкски комитет, журналистът Илия Вълков от списание „Клуб Z“ и Сметната палата.


        Почетни грамоти получиха Свилен Димитров и неформалната група „Протест Силистра", журналистите Александра Маркарян от OFFNews и Лъчезар Лисицов от Flagmen.bg, както и Областна администрация Благоевград.    Антинаграда „Катинар“ бе присъдена на МОСВ, „Вързан ключ“ на КПКОНПИ, а „Срамота“ на БАБХ.