Народните представители избраха с мнозинство от 173 гласа доц. Диана Ковачева за национален омбудсман

Новият обществен защитник: Ще положа всички усилия да бъда добър омбудсман и ще го доказвам всеки ден в следващите пет години

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Диана Ковачева присъства на откриването на академичната учебна година в УНСС

Омбудсманът Диана Ковачева присъства на откриването на академичната учебна година в УНСС
30 септември 2019 г.

Омбудсманът Диана Ковачева присъства на откриването на 99-ата академична учебна година в най-старото икономическо училище у нас – УНСС.


          По-късно тя приветства студентите от Юридическия факултет, като им каза, че  авторитетът на едно висше училище се гради от неговите преподаватели и студентите.


„УНСС е показал, че има ерудирани преподаватели и елитни студенти“, акцентира пред аудиторията доц. Ковачева.


Тя посъветва студентите винаги да учат с визия за бъдещето, защото им предстои да правят различни житейски избори.
„Смятам, че никога в живота си няма да съжалявате, че сте избрали да учите право. Тази специалност, професията на юриста, е една от най-широко скроените професии, които дават възможност на този, който си я е избрал да работи в много различни и интересни сфери. Вие винаги ще се чувствате добре реализирани и удовлетворени от собственото си развитие и от успеха, който сте постигнали“, отбеляза още омбудсманът.


По думите й професията на юриста задължава, но носи и удовлетворение, защото дава възможност за влизане в тежката битка за справедливостта.


„На омбудсмана му отива да говори за справедливост, защото той е този, който се застъпва за правата на човека, за правата на гражданите и много често е единственият, който е гласът на гражданите. Омбудсманът е връзката между гражданите и институциите, тогава когато институциите не желаят да чуят гражданите“, подчерта общественият защитник.
Доц.Ковачева заяви още, че за нея е чест да бъде преподавател по международно право и допълни, че националното право все по-малко остава ограничено в рамките на собствената държава, а международното право и правото на ЕС оказват допълнително влияние върху него и предоставят различни възможности за реализация.


„Пожелавам Ви да сте здрави, да не спирате да търсите знания. Преподавателите ще Ви водят уверено напред. Те не само ще Ви учат, но ще Ви покажат как да търсите и намирате знания сами и как да ги използвате. С образованието в Юридическия факултет Вие правите най-важната инвестиция в живота си – инвестицията в себе си. Пожелавам Ви удовлетворение, кураж и никога да не спирате да се борите за справедливостта, защото тя е в основата на професията на юриста“, заключи омбудсманът.