Омбудсманът Диана Ковачева връчи двете специални награди на церемонията „Лекар на годината 2019“

Омбудсманът Диана Ковачева връчи двете специални награди на тържествената церемония „Лекар на годината 2019“, която по традиция се организира от Българския лекарски съюз в навечерието на 19 октомври по повод Деня на българския лекар.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Диана Ковачева: Гласът на гражданите трябва да се чува при вземането на решения от институциите

Омбудсманът Диана Ковачева: Гласът на гражданите трябва да се чува при вземането на решения от институциите
30 септември 2019 г.

         „Участието на гражданите при вземането на решения е пряко свързано с правото на добрата администрация.“ Това каза омбудсманът Диана Ковачева на работна среща при представянето на Пакет от предложения и Практически механизъм за гражданско участие в политиките относно основните права, разработен от Центъра за оценка за въздействието на законодателството в партньорство с КЗД.

Омбудсманът подчерта, че гражданското участие е много важно при създаването на политики, защото то ще допринесе за повишаване на доверието в институциите. Според нея ниското доверие в институциите, регистрирано всяка година, се дължи и на факта, че гражданите не се чувстват част от управлението и не разпознават решенията, които администрацията взема като техни решения, които да разрешат проблемите им.


„Според мен днес добрата администрация не означава само да посрещнем гражданина с усмивка, а означава и да му дадем право да участва във вземането и формирането на решения, да каже своето мнение и да припознае дадено решение“, категорична бе доц. Ковачева.


Тя акцентира още, че не винаги каналите за гражданско участие работят достатъчно добре. По тази причина омбудсманът като посредник между хората и администрацията се оказва в позицията, не просто да приема жалби и да изслушва гражданите, а при наличието на обществено значим проблем да им съдейства пред администрецията.


Накрая омбудсманът посочи, че механизмите за гражданско участие не са толкова естествени и затова те трябва да бъдат подпомагани и внедрявани под някаква форма, защото гражданите са тези, чиито глас трябва да се слуша при формирането на решенията на институциите.