Омбудсманът Диана Ковачева връчи двете специални награди на церемонията „Лекар на годината 2019“

Омбудсманът Диана Ковачева връчи двете специални награди на тържествената церемония „Лекар на годината 2019“, която по традиция се организира от Българския лекарски съюз в навечерието на 19 октомври по повод Деня на българския лекар.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Диана Ковачева и общественият защитник на Сърбия Зоран Пашалич с обща приемна в Босилеград

Омбудсманът Диана Ковачева и общественият защитник на Сърбия Зоран Пашалич с обща приемна в Босилеград
 1 октомври 2019 г.

Омбудсманът Диана Ковачева и сръбският й колега Зоран Пашалич организираха обща приемна днес в гр. Босилеград, Сърбия. На нея бяха приети 16 граждани, като всеки от тях постави минимум по три проблема. Общественият защитник на Сърбия каза, че за 10 г. е получил общо 82 жалби от този район.


Пред журналисти доц. Ковачева обобщи проблемите, пред които се изправят българските граждани в Босилеград – липса на предучилищно образование на български език, липса на помощни материали за учебниците по география и история, обезлюдяване в града заради липса на работа, замърсяване на почвите и водите в района, рязко повишаване на броя на злокачествените заболявания и смъртните случаи, дългият срок за придобиване на българско гражданство.
„Проблемът със замърсяването на водите в района е наистина сериозен. Представители на българското малцинство ни предоставиха снимки, на които се вижда, че водата, която тече в реките в определени случаи, е бяла. Хората се тревожат за здравето си“, обяви омбудсманът.


По думите й проблемът е свързан с работата на няколко мини и множество ВЕЦ-ове, които са в района. Според жителите рязко се е повишил броят на болните от злокачествени заболявания и смъртните случаи.
„Помолиха ни да съдействаме с предоставянето на официална информация от страна на сръбските власти за това какъв е броят на хората, които са заболели от тежки онкологични заболявания и тези, които са починали, защото според тях този брой е много висок. Ние обещахме да съдействаме да бъде предоставена такава информация. А когато статистиката бъде налице, надявам се скоро, ще се обърнем към Министерството на външните работи и Министерството на околната среда и водите с настояване да бъдат предприети спешни мерки“, обяви доц. Ковачева.
Тя заяви, че по нейна информация съществуват мерки, които са в ход, а именно формиране на обща комисия с представители на България и Сърбия, която да се заеме с разрешаването на проблема. Това, което констатира общественият защитник обаче е, че българските институции не са получили отговор на отправените въпроси към сръбските власти, което е изключително тревожно, защото става дума за здравето на хора.


По-късно омбудсманът се срещна и с представители на Културния и информационен център на българското национално малцинство. Те я запознаха с конкретен проблем – 86 случая, в които е отказано получаването на шофьорски книжки от МВР-Кюстендил. Тя се ангажира да се обърне към Министерството на вътрешни работи с молба да се направи проверка каква е причината.
Заедно с българския посланик в Сърбия Н. Пр. Радко Влайков доц. Ковачева поднесе цветя на паметника на Васил Левски в Босилеград.
Съвместната изнесена приемна е по проект на МВнР и се реализира от посолството в Белград. Целта е да бъдат посетени труднодостъпни райони в 12 общини. Част от тях са в градове с преобладаващо население от българското национално малцинство.
От своя страна сръбският обществен защитник Зоран Пашалич покани Ковачева в гр. Ниш, където на 11 ноември т.г. ще се проведе среща на Балканската мрежа на омбудсманите.