Омбудсманът Диана Ковачева пита ВСС кога ще заработи електронното правосъдие

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев с питане на какъв етап е процесът по въвеждане на електронното правосъдие у нас и кога то ще заработи на пълен капацитет.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Диана Ковачева на форум за деинситуционализацията: Реформи се правят само с доверие в институциите

Омбудсманът Диана Ковачева на форум за деинситуционализацията: Реформи се правят само с доверие в институциите
6 ноември 2019 г.

„Процесът на деинституционализация е свързан със замяната на идеология, според която държавата може да бъде по-добър родител за уязвимите деца. В резултат на тази идеология страната ни бе осеяна със стотици специализирани институции. Днес научните доказателства и опитът на експертите е категоричен - институционалната грижа за децата нанася вреди върху тях – върху тяхната психика, върху тяхното развитие, върху тяхното бъдеще.“ Това каза омбудсманът Диана Ковачева при участието си днес в международната конференция „Деинституционализация на грижата за деца: Как инвестираме в промяната?".


 „Ролята на омбудсмана в процеса на деинституционализация е да следи този процес на грижата за деца да протича по начин, по който той да променя живота им към по-добро, който зачита техните права и който задължително се основава на една формула, която често използваме, но тя е изпълнена със съдържание – зачитане на най-добрия интерес на детето“, заяви доц. Ковачева.


           Форумът бе открит от вицепремиера Томислав Дончев, който подчерта, че реформата не означава непременно промяна на законодателството, а когато има проблеми, те да се решават от всички отговорни институции, които не са свикнали да работят заедно.


Диана Ковачева допълни, че реформи се правят само с доверие в институциите.


„Трябва да постигнем национално съгласие за това, че ефективните инвестиции в промяната са необходими за реформата в детската грижа. И нещо много важно – необходимо е изграждането на доверие, на доверие в институциите, които провеждат тази реформа, на доверие не само в обществото, доверие и от страна на родителите, защото реформи се правят само с доверие в институциите. Това изисква много работа, изисква повишаване на капацитета за прилагането на политиките, изисква нормална и спокойна среда за правенето на тази реформа“, категоричен бе омбудсманът.
Тя припомни, че процентът на деинституционализация бе изведен като национален приоритет едва през 2001 г., но реално през 2010 г.,  със събирането на енергията за промяна и солидни научни доказателства, се е формирала критичната маса за реализирането и прилагането на интегриран подход към грижата за деца.


„Смятам, че в този процес на деинституционализация ролята на държавата с нейните компетентни органи е ключова. Тя е да упражнява надзор по отношение на безопасността, благосъстоянието и развитието на всяко дете, настанено в алтернативна грижа“, обобщи доц. Ковачева.
Накрая тя допълни, че важна част в този процес има и омбудсманът, който е независим мониторингов орган и че през тази година институцията е акредитирана от ООН с най-високия Статут „А“, като независима национална правозащитна институция.


„Наистина това е най-високият правозащитен статут. Като омбудсман ще продължа системно да наблюдавам процеса на развитие на алтернативната грижа в светлината на правата на децата, за да развивам своите – на омбудсмана мониторингови инструменти за експертен капацитет, да огласявам проблемите и да настоявам за решения. Защитата и популяризирането на правата на децата са кауза на омбудсмана и те са част от неговия конституционен мандат, затова  никога няма да отстъпя от това свое задължение“, завърши доц. Диана Ковачева.


            Съорганизатори на международната конференция са Министерството на труда и социалната политика, Ноу-хау центърът за алтернативни грижи за деца към Нов български университет, УНИЦЕФ България, SOS Детски селища, фондация „Лумос", фондация „Сийдър" и „Надежда и домове за децата - клон България" и Eurochild. В нея участват над 250 представители на университети, институции и неправителствени организации от Европа, Австралия, Централна Азия и САЩ, представители на Европейската комисия, доставчици на социални услуги и специалисти в областта на политиките за деца.