Доц. Диана Ковачева дискутира проблемите на децата у нас по време на СОVID-19 в онлайн среща с колегите си от ENOC

Омбудсманът Диана Ковачева днес взе участие в онлайн среща, организирана от Европейската мрежа на омбудсманите за деца (ENOC), на тема предизвикателствата пред децата по време на COVID-19. В изказването си доц. Ковачева подчерта, че у нас зачестяват случаите на деца в риск заради COVID кризата.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Доц. Диана Ковачева на Международния ден на ООН за борба с насилието над жени: Мълчанието убива, омбудсманът може да Ви помогне

Доц. Диана Ковачева на Международния ден на ООН за борба с насилието над жени: Мълчанието убива, омбудсманът може да Ви помогне
25 ноември 2019 г.

Видео тук: https://www.youtube.com/watch?v=uhLeJwru_yw


Днес омбудсманът Диана Ковачева организира тематична приемна за жени, жертва на насилие. Поводът бе отбелязване на  Международния ден на ООН за борба с насилието над жени и момичета. Освен експертите от институцията, в инициативата се включиха психолози и юристи от фондация П.У.Л.С., които изслушваха и помагаха на жертви на физически, психически и вербален тормоз.


Фасадата на институцията на омбудсмана беше осветена в оранжево в знак на подкрепа на кампанията „Зонта казва НЕ”, която се провежда всяка година на 25 ноември като част от кампанията на ООН Orange the world за елиминиране на насилието над жени и момичета.


 „Съпричастни сме към жертвите на насилие. Символично залепихме устата си, защото мълчанието убива и призоваваме жените да не мълчат за насилието в дома им, на работните им места. Статистиката показва, че поне две жени на месец от началото на годината са загубили живата си, а още много са осакатени. Нашето послание към жените е - търсете помощ. Институцията на омбудсмана може да Ви защити“, това каза доц. Диана Ковачева, когато със служители на институцията излязоха пред сградата и свалиха черни лепенки от устите си, като по този начин изразиха съпричастността си към жените, жертви на насилие.Идеята на събитието бе да повиши обществената нетърпимост срещу посегателствата над личността и достойнството на жените, момичетата и децата, обект на насилие, включително и да се даде повече гласност на проблема, който често пъти остава скрит.


Омбудсманът изпрати препоръка до областните управители в цялата страна, които имат право да откриват кризисни центрове, защото в страната има едва 13 такива, а в София – само един с 8 места.


„Препоръката на Съвета на Европа е на всеки 10 000 души да има по един кризисен център. Там жените могат да получат подкрепа от експерти, юристи, психолози. Често жертви на насилие се страхуват да говорят, а полицаите не са обучени и проявяват неразбиране“, отбеляза още омбудсманът.


Международният ден за елиминиране на насилието срещу жените – 25 декември, е обявен с Резолюция на Общото събрание на ООН на 17 декември 1999 г., но активистки от различни организации го отбелязват още от 1981 г. Тази дата води началото си от жестокото убийство през 1961 г. на трите сестри Мирабал - политически активистки в Доминиканската република, убити по заповед на диктатора Рафаел Трухильо (1930-1961).