Омбудсманът Диана Ковачева пита ВСС кога ще заработи електронното правосъдие

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев с питане на какъв етап е процесът по въвеждане на електронното правосъдие у нас и кога то ще заработи на пълен капацитет.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Диана Ковачева пред Националния съвет за закрила на детето: Доверието е част от успеха на всяка реформа

Омбудсманът Диана Ковачева пред Националния съвет за закрила на детето: Доверието е част от успеха на всяка реформа

26 ноември 2019 г.      Видео от изказването на омбудсмана тук: https://www.youtube.com/watch?v=yRnH5pDiyZQ


„Като омбудсман и пазител на обществения интерес искам да се обърна към Вас – членовете на Националния съвет за закрила на детето, с едно пожелание -  превърнете се в този мост на доверие, стабилност и професионализъм, който ни е изключително необходим в днешните трудни времена. Покажете на родителите на децата, на гражданите, че сте дълбоко отдадени на своята мисия - да чувате техния глас. Трябва да отстояваме всички ние благополучието на всяко българско дете и правото му да живее в семейна среда.“ Това каза омбудсманът Диана Ковачева на тържественото заседание на Националния съвет за закрила на детето, което се проведе в зала „Гранитна“ в МС по повод 30-годишнината от приемане на Конвенцията на ООН за правата на детето.


Омбудсманът отбеляза, че Съветът за закрила на детето е орган, създаден с мисията да пази правата на децата, да развива средата, в която те се реализират и да носи отговорност за създаването на адекватни политики и мерки.


„Националният съвет за закрила на детето вече има 18 годишна история зад гърба си – една достойна възраст, в която човекът влиза в своята зрялост. С всяко заседание този орган има своя принос за развитие на детските права и политиките за тях. Този процес обаче трябва да стане още по-ефективен. Трябва да се чуе в обществото от самите деца, да бъде осъзнат от техните родители. Това може да се случи само, ако процесът бъде системно наблюдаван, изследван, анализиран, за да може да се променя, за да може да се адаптира към обществените очаквания, към предизвикателствата, конкретните нужди“, допълни доц. Ковачева.


По думите й след 2001 г. страната ни започва сериозни реформи в политиките за деца – с деинституционализацията се затварят тежките врати на големите специализирани институции за деца и се поставя като приоритет въпросът за приобщаващото образование, но все още остава  път, който трябва да бъде извървян към цялостното изграждане на доверието между институциите и хората.


„Защото реформите се правят с доверие, всяка социална промяна трябва да се гради с доверие от страна на хората и доверието е част от успеха на всяка реформа“, категорична бе доц. Ковачева.


Цялото изказване на омбудсмана тук