Омбудсманът алармира МОН за неяснота при балообразуването за ВУЗ

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието и науката в служебния кабинет Николай Денков с настояване за стартиране на широка информационна кампания и при необходимост промяна на правилата за балообразуването при кандидатстване във висши учебни заведения (ВУЗ). Подробно писмо по темата омбудсманът подготвя и към Съвет

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Поздравление на омбудсмана Диана Ковачева по повод Световния ден на социалната работа

Поздравление на омбудсмана Диана Ковачева по повод Световния ден на социалната работа
17 март 2020 г.

Днес, 17 март, отбелязваме Световния ден на социалната работа, който тази година е под мотото „Уважение към достойнството и човешките ценности”. По този повод искам да се обърна към социалните работници, към всички Вас, които сте избрали социалната работа за своя професия и призвание, за да Ви благодаря за Вашата отдаденост и професионализъм, за надеждата, която възвръщате. Да Ви подкрепя във Вашата трудна професия, в която може би често Ви се налага да отделяте повече време за болката и подкрепата на другите, отколкото за Вашите семейства и близки. Убедена съм, че в основата на Вашата работа са взаимоотношенията с хората, защото не е важно само да назоваваш проблемите, не е важно само да кажеш на хората, че мислиш и работиш за тях, че ще решиш проблемите им, важно е отношението, с което е пропит всеки един Ваш ден. Защото социалната работа не е просто практическа професия и академична дисциплина, която има за задача да стимулира социалните промени и развитие, социалното сближаване и овластяването на хората. Тя се основава на принципите на социалната справедливост и правата на човека, зачитането на присъщата ценност и достойнство на всяко човешко същество, което я прави професия и на бъдещето. Социалната работа гарантира едновременно сигурност и свобода на личността като се бори ежедневно срещу бариерите, неравенствата и изключването.


Днес, в тeзи трудни дни на изпитание пред волята и човечността ни, можем още по-ясно да разберем смисъла на Вашата хуманна професия. Всеки ден се срещате с болката и страданието, помагате на възрастните хора и на деца в риск, подкрепяте уязвимите и вдигате падналите, търсите решения и устойчивост. Затова в дните на световната пандемия, на изпитание пред достойнството ни като хора и пред хуманността ни, е много важно да се обърнем към Вашия опит, към Вашия кураж, за да станем по-силни в своята солидарност и взаимопомощ.


Като омбудсман, който всекидневно разглежда жалби и сигнали на граждани, изпаднали в трудна ситуация, отчитам предизвикателствата,  пред които са изправени социалните системи, както и пред всеки един от Вас, който е част от тях – социални работници, екипи на социални услуги, държавни и общински служители от сферата на социалната политика, дирекциите за социално подпомагане и отделите за закрила на детето. Трудни условия на работа и големи райони, значителен брой случаи, липса на недостатъчно ресурси, особено човешки, които предизвикателства често раждат недоверие. Сигурна съм, че това често Ви демотивира и разочарова, много от Вас се отказват, но повечето продължават да следват своето призвание.


Позицията ми на обществен защитник е, че са необходими много усилия за повишаване на обществения статут на социалната работа, на стандарта на социалния работник. Трябва да мислим за системата като жив организъм, който има нужда от внимание и ресурси. Защото обществото има нужда от Вас! Колкото и да се променя света, колкото и той да става все по-технологичен и космополитен, живата връзка с човека в нужда, топлата дума и професионалната подкрепа ще останат една от най-ценните ни инвестиции в хората. 


Честит празник, социални работници! Бъдете здрави, уверени и все така всеотдайни!