Омбудсманът Диана Ковачева: Законът за домашно насилие трябва да влезе в парламента

Омбудсманът Диана Ковачева настоя за незабавното внасяне в Народното събрание на готовия проект на Закона за защита от домашно насилие. Това стана на среща, организирана от правосъдния министър Надежда Йорданова, с институциите и неправителствените организации, работили по неговото изготвяне. В срещата участваха още началникът на кабинета на преми

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Диана Ковачева препоръча на здравния министър да изготви инструкция за работа на аптеките в условията на пандемия

Омбудсманът Диана Ковачева препоръча на здравния министър да изготви инструкция за работа на аптеките в условията на пандемия
7 април 2020 г.

     Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, в която настоява да се изработи ясна инструкция за работа на аптеките в условията на извънредното положение.


     Повод за препоръката стана отворено писмо на фармацевти, в което подробно описват редица проблеми, които срещат в работата си. Те алармират, че без писмени указания ежедневно се налага да организират работния процес в аптеките, както и да осигуряват лекарства  за населението в изключително тежки условия.


     „Като омбудсман, загрижена за правата на гражданите и на работещите в аптеките медицински специалисти, на основание предоставените ми от Закона за омбудсмана правомощия, се обръщам към Вас с препоръка за разглеждане и обсъждане на възможностите за отпускане на лекарствени продукти по лекарско предписание (например - антибиотици, нестероидни противовъзпалителни средства и други често предписвани лекарствени продукти) по начин, при който пациентът да не се налага да посещава на място лекуващия лекар", пише общественият защитник. 


      Доц. Ковачева посочва още, че в институцията на омбудсмана постъпват много жалби на граждани, в които сигнализират, за това, че въпреки препоръката на Националния щаб за борба с COVID-19 да се избягва посещение при личния лекар поради опасност от зараза в чакалните пред кабинетите им, заради липсата на рецепта те не могат да закупят от аптечната мрежа предписаните им по телефона от джипито лекарства.


     Липсата на ясни инструкции към аптеките - как да процедират в конкретната ситуация, създава възможности за разнородна и противоречива практика, като в някои случаи лекарства се продават „на доверие“ и лични отношения пациент-фармацевт.


    Със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение беше регламентирана единствено възможността за отпускане без рецепта на лекарства по рецептурна книжка. От жалбите на гражданите обаче става ясно, че това не се спазва на много места в страната и хората са принудени да се връщат при личните лекари за заверка


    „С оглед уеднаквяване на практиките на различните аптеки трябва да се обмисли изпращането на ясни указания (инструкция) за действия в посочените случаи, които да вземат предвид извънредното положение и правото на гражданите на достъп до лечение“, гласи препоръката на омбудсмана до здравния министър.

     Препоръката тук