Омбудсманът предупреди, че центрове за хора в риск затварят врати заради сметките за ток и газ

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до вицепремиера и финансов министър Асен Василев, социалния министър Георги Гьоков и председателя на ресорната парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика Искрен Арабаджиев, в което алармира, че повече от 24 неправителствени организации, доставчици на социални услуги, търсят съдействие, защото не могат да покрият разходите си за електроенергия, природен газ и заплати.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Диана Ковачева към КЕВР: Драстичният скок на цената на парното и топлата вода в условията на пандемия е недопустим!

Омбудсманът Диана Ковачева към КЕВР: Драстичният скок на цената на парното и топлата вода в условията на пандемия е недопустим!
15 април 2020 г.

Омбудсманът Диана Ковачева призова Комисията за енергийно и водно регулиране да не позволява повишаване цената на топлината енергия от 1 юли 2020 г., каквото е искането на топлофикационните дружества у нас. 


„В условията на извънредно положение в страната, което не е ясно докога ще продължи, „Топлофикация - ВТ“ АД, гр. Велико Търново, предлага увеличение на цената със 140,55%, „Топлофикация Габрово“ ЕАД – 83,65%, „Топлофикация Враца“ ЕАД – 62,34 %. Наясно съм, че съгласно Наредба № 5 от 23 януари 2014  г. за регулиране на цените на топлинната енергия енергийните предприятия следва да изпратят своите заявления до КЕВР не по-късно от 3 месеца преди изтичането на стария ценови период. Поскъпването на парното, особено в такива колосални размери обаче е недопустимо и несправедливо на фона на нарастващата безработица в страната“, пише омбудсманът.


Според нея увеличението на цените на топлинната енергия, когато много хора са изгубили работата, а доходите им са силно намалени, е обезпокоително и  несправедливо, защото не е осигурен баланс между интересите на енергийните предприятия и тези на клиентите, както и гаранции за защита на крайните клиенти.


„Изразявам увереност, че Комисията за енергийно и водно регулиране ще направи обективен анализ на ситуацията и няма да позволи нови, драстично високи цени на парното и топлата вода. В противен случай енергийният регулатор трябва да обясни по ясен и разбираем начин на обедняващото население кое налага повишаване на цените на топлофикационните дружества. Настоявам за пълна прозрачност и публичност при взимане на решенията“, пише доц. Ковачева.


„Надявам се енергийният регулатор да направи всичко възможно цените на  парното и топлата вода да не се увеличават от 1 юли“, завършва омбудсманът.                   

       
Препоръката тук