Омбудсманът Диана Ковачева: Законът за домашно насилие трябва да влезе в парламента

Омбудсманът Диана Ковачева настоя за незабавното внасяне в Народното събрание на готовия проект на Закона за защита от домашно насилие. Това стана на среща, организирана от правосъдния министър Надежда Йорданова, с институциите и неправителствените организации, работили по неговото изготвяне. В срещата участваха още началникът на кабинета на преми

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Диана Ковачева поиска спешни мерки за борба с домашното насилие

Омбудсманът Диана Ковачева  поиска спешни мерки за борба с домашното насилие
16 април 2020 г.

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до правосъдното министерство във връзка с проекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие.


В становището си, разработено съвместно с неправителствени организации,  омбудсманът подкрепя конкретни предложения в законопроекта, например за изменение на едномесечния срок за подаване на молба за заповед за защита от акта на домашно насилие. Аргументът е, че при много от случаите жените-жертви на насилие у дома, пропускат този твърде кратък за тях срок, което препятства тяхната адекватна защита.


Друг акцент в становището на омбудсмана, засегнат и във видеото по темата във фейсбука й, е липсата на кризисни центрове за подкрепа на жертвите.


            Видеото тук: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1297683267109652&id=1000060397212


„Въпросът с домашното насилие е от ключово значение, особено в момента на извънредното положение, в което се намираме, повечето хора са затворени в домовете си. За съжаление, статистиката показва, че домашното насилие нараства, при положение, че и без тази екстремност на ситуацията, у нас тя е много висока – през изминалата година средно по две жени на месец са изгубили живота си в резултат на брутална проява от страна на партньора си. Затова смятам, че особено сега трябва да бъдат предложени адекватни мерки за подкрепа. В това число са и кризисните центрове, в които жертвите могат да потърсят закрила. За съжаление техният брой е далеч под необходимия минимум за страната 28, а в София е само един, с осем легла“, казва доц. Ковачева.


В становището си тя изрично подчертава, че са необходими и други нормативни изменения в посока премахване на изискването за системност в дефиницията за престъпления, извършени в условията на домашно насилие в Наказателния кодекс, включително изрично криминализиране на брачното изнасилване и криминализиране на всички форми на икономическо и психическо домашно насилие.


„В момента, за да бъде наказан един насилник по-тежко, трябва да има поне три регистрирани акта на насилие срещу партньорката му. Това не винаги е възможно, защото понякога насилието може още от първия път да отнеме живота на жената или да доведе до нейното осакатяване“, казва омбудсманът.


            Становището тук