Омбудсманът Диана Ковачева: Законът за домашно насилие трябва да влезе в парламента

Омбудсманът Диана Ковачева настоя за незабавното внасяне в Народното събрание на готовия проект на Закона за защита от домашно насилие. Това стана на среща, организирана от правосъдния министър Надежда Йорданова, с институциите и неправителствените организации, работили по неговото изготвяне. В срещата участваха още началникът на кабинета на преми

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът към образователния министър: Преустановете настаняването на деца в интернатите

Омбудсманът към образователния министър: Преустановете настаняването на деца в интернатите
30 април 2020 г.

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев във връзка с пандемията, причинена от COVID - 19, в която настоява да бъде преустановено настаняването на деца в социално-педагогически интернати (СПИ) и възпитателни училища-интернати (ВУИ).

           Тя информира министър Вълчев, че е провела онлайн анкета с директорите на всички СПИ и ВУИ, като резултатите от нея показват, че броят на децата в интернати не само не е намалял, но дори се е увеличил. За пример доц. Ковачева посочва  ВУИ „Ангел Узунов“ - Ракитово, където има 60 момчета. А във ВУИ „Христо Ботев“ с. Подем - с решение на районен съд в гр. Ямбол, е настанено дете по време на извънредното положение.


           Общественият защитник обръща внимание още, че в изпълнение на противоепидемичните мерки нито едно дете не е освободено в домашен отпуск.

          Доц. Ковачева алармира, че в интернатите продължава провеждането на учебни занятия, включително на спортни в двора, въпреки че те не работят при пълен капацитет и има проблем с броя на персонала, което застрашава провеждането на основни дейности с децата.


         „Към интернатите няма спусната инструкция или указание относно специални правила за безопасност в периода на епидемията, която да отчете и спецификата на мястото, в което децата живеят постоянно заедно, а персоналът, повечето от които към пенсионна възраст, имат значителни контакти в обичайната си среда“, подчертава общественият защитник.

         В препоръката си омбудсманът информира още, че в институцията е постъпилата Открита грама от Постоянното представителство на Република България към Службата на ООН и другите международни организации в Женева, които предупреждават за риск от непропорционален ефект върху правата на децата, които са настанени в подобни затворени институции. Службата на Върховния комисар по правата на човека, УНИЦЕФ и Алианса за закрила на децата при хуманитарни дейности препоръчват на държавите не само въвеждане на мораториум върху настаняването на деца в интернати, но и освобождаване на вече задържаните в тях деца. Те настояват за мерки за закрила на здравето и доброто състояние на децата, които се намират в институции от затворен тип, особено в условията на извънредното положение.

 

Препоръката тук