Омбудсманът Диана Ковачева: Законът за домашно насилие трябва да влезе в парламента

Омбудсманът Диана Ковачева настоя за незабавното внасяне в Народното събрание на готовия проект на Закона за защита от домашно насилие. Това стана на среща, организирана от правосъдния министър Надежда Йорданова, с институциите и неправителствените организации, работили по неговото изготвяне. В срещата участваха още началникът на кабинета на преми

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Диана Ковачева: Без възрастова бариера за деца с увреждания в парка

Омбудсманът Диана Ковачева: Без възрастова бариера за деца с увреждания в парка
1 май 2020 г.

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, в която настоява и децата с увреждания над 12 години също да могат да посещават парковете и градините при съответното строго спазване на противоепидемични мерки.


За целта омбудсманът поиска изменение на заповедта от 26 април т.г., като се аргументира с факта, че в условията на извънредното пандемично положение децата с увреждания, тези от аутистичния спектър, със зрителни нарушения, децата и младите хора с интелектуални затруднения, поставени в изолация стават особено чувствителни, тяхното състояние се изостря и може да отключи различни прояви, като агресия или хиперактивност.


Повод за написване на препоръката стана вълната от обаждания и жалби до институцията на обществения защитник, в които разтревожени родители алармират, че децата с увреждания трябва да имат възможност да се разхождат в парка.


„Последната вълна от родителски обаждания и сигнали е по повод на издадена от Вас Заповед № РД-01-239/26.04.2020 г., като се допуска „при стриктно спазване на всички противоепидимични мерки и при спазване на съответните указания, тези места да се могат да се посещават от деца до 12 години, задължително с техни родители или членове на техните семейства, всеки ден във времето от 9,30 до 18,30 всеки ден. В конкретната заповед се указва, че „кметовете на общини, съгласно техните правомощия, следва да създадат необходимата организация за прилагане на тези мерки, съобразно спецификата на съответните градски паркове и градини на територията на общината.“, пише омбудсманът.


Тя обръща внимание, че и международните правозащитни мониторингови органи също предупреждават за риск от непропорционален ефект върху положението на децата и по-специално на децата в уязвимо положение и препоръчват на държавите да зачитат и защитават правото на всяко дете на недискриминация.


„С категоричното определяне на възраст до 12 години, Вие поставяте в неблагоприятно положение децата над тази възраст и отново подчертавам, особено децата с увреждания. Дори да се приеме, че с определената по възраст група на децата се включват и децата с увреждания, остава открит въпросът за децата с увреждания над 12 години, при голяма част, от които не е изключение да се наблюдава разминаване между физическото и интелектуалното развитие, което е в резултат на заболяването“, допълва омбудсманът.


В препоръката си тя обръща внимание още, че в указанията на Столична община е отбелязано, че препоръчителната възраст на децата, които могат да посещават парковете на София, е до 12 години, а това разминаване в указанията на столичния кмет и в заповедта на здравтия министър обърква гражданите и създава неудобство за тях.


  „С оглед на гореизложеното, на основание чл. 19, ал. 1, т. 9 от Закона за омбудсмана се обръщам към Вас с препоръка да обмислите изменение на заповедта, като се даде възможност и на децата с увреждания, които са над 12 години също да могат да посещават парковете и градините при спазване на съответните противоепидемични мерки“, заключва омбудсманът.


              Препоръката тук