Омбудсманът алармира МОН за неяснота при балообразуването за ВУЗ

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието и науката в служебния кабинет Николай Денков с настояване за стартиране на широка информационна кампания и при необходимост промяна на правилата за балообразуването при кандидатстване във висши учебни заведения (ВУЗ). Подробно писмо по темата омбудсманът подготвя и към Съвет

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Доц. Диана Ковачева дискутира проблемите на децата у нас по време на СОVID-19 в онлайн среща с колегите си от ENOC

Доц. Диана Ковачева дискутира проблемите на децата у нас по време на СОVID-19 в онлайн среща с колегите си от ENOC
2 юни 2020 г.

Омбудсманът Диана Ковачева днес взе участие в онлайн среща, организирана  от Европейската мрежа на омбудсманите за деца (ENOC), на тема предизвикателствата пред децата по време на COVID-19. В изказването си доц. Ковачева подчерта, че у нас зачестяват случаите на деца в риск заради COVID кризата.


„Причината е, че родителите, притиснати от крайна бедност, са загубили доходите си и не успяват да се грижат пълноценно за своите деца. Статистиката е изключително тревожна - 30% от подрастващите в България са деца, поставени в „риск от бедност", каза омбудсманът.


Доц. Диана Ковачева изтъкна, че децата с увреждания са другата уязвима група, която е понесла много трудно извънредното положение. Тя информира колегите си за препоръките, които е изпратила към отговорните институции за защита на техните права. И даде пример с  настояването й за откриване на “зелени коридори” в затворените паркове за тях, както и за безплатни онлайн социални услуги.


Третата група, която омбудсманът постави във фокуса на срещата, бяха децата в интернати и изричното й настояване процесът по настаняване в тях да бъде преустановен.


По думите й друг сериозен проблем, който не е намерил своето решение по време на извънредната ситуация е дигиталното изключване и невъзможността за онлайн обучение на децата, настанени в интернати, както и на ромските деца.


            Видео тук: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1335273373350641&id=100006039721203