Омбудсманът алармира МОН за неяснота при балообразуването за ВУЗ

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието и науката в служебния кабинет Николай Денков с настояване за стартиране на широка информационна кампания и при необходимост промяна на правилата за балообразуването при кандидатстване във висши учебни заведения (ВУЗ). Подробно писмо по темата омбудсманът подготвя и към Съвет

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Диана Ковачева с препоръка до МРРБ: Гражданите на Хасково да плащат по-ниска цена на водата, качеството й е лошо

Омбудсманът Диана Ковачева с препоръка до МРРБ: Гражданите на Хасково да плащат по-ниска цена на водата, качеството й е лошо
28 август 2020 г.

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до регионалния министър Петя Аврамова, в която настоя да се прилага по-ниска от утвърдената от Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цена на водоснабдителната услуга, предоставяна от ВиК Хасково. Причината за искането на Омбудсмана е доказано лошо качество на питейната вода. Доц. Ковачева  препоръча още да бъдат реализирани конкретни мерки за подобряване качеството на услугата в най-критичните зони в областта.


Припомняме, че националният обществен защитник поиска от „ВиК“ ЕООД гр. Хасково да не прилага утвърдената от КЕВР по-висока цена на водата в региона, с която от 1 август 2020 г. услугата стана най-скъпата в цялата страна. Диана Ковачева се позова на факта, че на територията на Област Хасково има редица населени места, в които от години с актове на Регионална здравна инспекция - Хасково е ограничено ползването на питейната вода от населението.


Повод за новата препоръка, този път до регионалния министър, за цената на водата в областта, е в отговор на писмото до омбудсмана от ВиК оператора. В него дружеството изразява становище, че утвърждаването на цената на услугата е необходимо, за да се осигури устойчиво поддържане на системите, които да генерират достатъчен финансов ресурс за предоставяне на годна за пиене вода.


„Оценявам, че за гарантиране на качествена водоснабдителна услуга са необходими значителни ресурси. В същото време, не мога да приема, че финансовата страна на въпроса може да служи в случая за оправдание, с оглед дългогодишното съществуване на проблемите във ВиК сектора“, пише омбудсманът.


Доц. Ковачева подчертава, че е основателно недоволството на стотиците граждани от населените места в област Хасково, които публично изразиха категоричното си несъгласие да заплащат негодната за пиене вода на по-висока цена.


„Както вече многократно съм подчертавала пред Вас, включително и по повод сигнал от жители на гр. Симеоновград  – цената на водата следва да бъде обвързана с качеството на предоставяната услуга. Справедливо е цената на водоснабдителната услуга, за която е доказано от компетентен орган, че е некачествена, да бъде намалена“, акцентира още омбудсманът.


Тя обръща внимание, че по повод обществената консултация по предложението за изготвяне на проект на нов закон с работно заглавие Закон за водоснабдяването и канализацията вече е изпратила  своето становище до МРРБ, но до момента няма реално предприети действия.
Препоръката тук