Омбудсманът Диана Ковачева: Разпоредби в Правилника за дейността на МВР ограничават основни права на гражданите

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до вътрешния министър Христо Терзийски, в което изразява категорично несъгласие с разпоредби в публикувания за общественото обсъждане Проект за изменение и допълнение на Правилника за устройството и дейността на Министерството на вътрешните работи.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Балканските омбудсмани обсъдиха състоянието на човешките права по време на COVID-19

Балканските омбудсмани обсъдиха състоянието на човешките права по време на COVID-19
20 януари 2021 г.

Доц. Диана Ковачева участва днес в онлайн срещата на Балканската мрежа на омбудсманите, инициирана и учредена в гр. София през 2018 г. от институцията на обществения защитник. 


Основаната цел на неформалното обединение на балканските омбудсмани е трансгранично сътрудничество и бърз канал за взаимопомощ при проблеми на граждани за разрешаване на конкретни казуси.


Темата на днешната среща бе правата на човека по време на COVID -19.


Повечето държави отчетоха ръст на жалбите в резултат на пандемията, като доц. Ковачева подчерта, че у нас броят на жалбите, обажданията и сигналите по време на първия локдаун са скочили с 30% в сравнение със същия период през 2019 г.


„Освен това по времето на пандемията рязко нараснаха случаите, по които като омбудсман се самосезирах по конкретни проблеми, изнесени в медиите“,  информира омбудсманът.


 „Основните жалби, които получавахме през този период, са свързани основно с достъпа до образование – проблемите с дигиталната бедност и дигиталното изключване на децата. Има семейства, които макар и да не са социално бедни, не могат да си позволят повече от едно мобилно устройство и реално децата им нямат достъп до образование“, подчерта още Ковачева.


Друга тема, върху която тя акцентира, беше правото на здравеопазване във връзка с готовността  - от една страната на системата да реагира на пандемията, но също така и да осигури баланс и превенция на останалите хронични заболявания – „важно от гледна точка на необходимостта хората да имат достъп до здравеопазване, извън случаите на COVID“.  


Не на последно място българският омбудсман обърна внимание на въпроса за правата на длъжниците – на хората, които загубиха работа по време на коронакризата и продължават да са в затруднение да изплащат своите дългове.