Омбудсманът алармира МОН за неяснота при балообразуването за ВУЗ

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието и науката в служебния кабинет Николай Денков с настояване за стартиране на широка информационна кампания и при необходимост промяна на правилата за балообразуването при кандидатстване във висши учебни заведения (ВУЗ). Подробно писмо по темата омбудсманът подготвя и към Съвет

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

По предложение на омбудсмана депутатите приеха парите от COVID-помощи да станат неприкосновени за ЧСИ

По предложение на омбудсмана депутатите приеха парите от COVID-помощи да станат неприкосновени за ЧСИ
12 февруари 2021 г.

Депутатите приеха на второ четене предложението на омбудсмана Диана Ковачева към Законопроекта за допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение да се включи изрична нормативна разпоредба за несеквестируемост на средства, предоставяни от държавата като социални плащания. Става въпрос за компенсациите, отпускани заради COVID-19 по програмата „Запази ме”, които са в размер 24 лв. на ден за периода на неплатен отпуск, а след декември 2020 г. - 75 на сто от месечния осигурителен доход за октомври 2020 г.


Поводът доц. Ковачева да отправи такова предложение бе увеличаващите се жалби, сигнали и телефонни обаждания до институцията на омбудсмана, в които граждани алармираха, че отпусканата им от държавата финансова помощ, заради засегнатата трудова дейност от пандемията, се удържа от банките и превежда на ЧСИ. Така хората реално оставаха без никакви доходи, за да покриват най-неотложните си нужди.