Омбудсманът: АСП да изисква по служебен път от МОН удостоверенията за помощта от 300 лева за първокласници и осмокласници

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до социалния министър Гълъб Донев и до колегата му – министъра на образованието Николай Денков, в която настоя за служебно издаване на удостоверенията на родители на първокласници и осмокласници, срещу които от тази учебна година те получават еднократна помощ от 300 лева.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Младите хора на България със свое видеопослание на международната конференция на ЕNYA

Младите хора на България със свое видеопослание на международната конференция на ЕNYA
13 юли 2021 г.

Младите хора на България изготвиха свое видеопослание за международната конференция на Европейска мрежа на младите съветници (ЕNYA).


Видеопосланието тук: https://drive.google.com/file/d/1ZKxkknIFqF236DDvV_cLymSNANBqgmes/view?usp=drivesdk 


Тази възможност им бе предоставена от институцията на омбудсмана,  с включването в проекта, организиран под егидата на Европейската мрежа на омбудсманите за деца (ENOC).


Идеята на инициативата бе да изследва през погледа на младежите как противоепидемичните мерки и практики са повлияли върху защитата на правата на децата в страните от Европа. Целта - да се начертаят бъдещите стъпки за подсилване капацитета и готовността на държавите за реакция при подобни предизвикателства.


„Скъпи млади хора, които участвате в проекта Европейска мрежа за младите съветници към Европейската мрежа на детските омбудсмани, много се радвам, че приехте поканата на омбудсмана да станете част от един екип, който има една много отговорна задача – да проследи по какъв начин противоепидемичните мерки, които се вземат в контекста на пандемията, практиките, законодателството у нас, се отразяват върху правата на децата. Ценното в случая е, че Вие самите ще можете да направите препоръки и да кажете, според Вас, по какъв начин тези мерки се отразяват върху живота, ежедневието и правата на децата в България.“ С тези думи омбудсманът Диана Ковачева приветства младите хора при първата онлайн среща по проекта.


Видео тук: https://www.youtube.com/watch?v=VrwC5fcOSns


В рамките на инициативата институцията на омбудсмана сформира отбор от 30 младежи, ученици от 13 до 18 години - от София, Варна, Стара Загора и Силистра, 18 СУ „Уилям Гладстоун“, Втора английска гимназия „Томас Джеферсън“, НГДЕК „Константин Кирил Философ“, Езикова гимназия „Пейо Яворов“ - Силистра, млади хора от фондация „Агапедия“ и група „Мегафон“ към Националната мрежа за децата и млади самозастъпници от Фондация „Лумос България“.


В шест работни срещи участниците обсъждаха как противоепидемичните мерки на национално ниво са повлияли на техния живот по време на COVID-19. Запознаха се подробно и с дейността на Омбудсмана в областта за защита на правата на децата, с Конвенцията за правата на детето, както и с текущи и бъдещи кампании на УНИЦЕФ за развитие на дигитални умения у младите хора.


Учениците избраха двама измежду тях - Силвия Попова и Даниел Динев, които да ни представят на международната среща на Европейската мрежа за млади съветници. Срещата се състоя онлайн в началото на юли под надслов „Нека говорим с младите, нека говорим за въздействието на COVID–19 върху правата на децата“. Бяха обсъдени и изготвени конкретни препоръки в отделните области, засегнати от пандемията - образование, здравеопазване, насилие, детска бедност, детско участие, дигитална информираност.


„Проектът ENYA беше едно уникално изживяване, което повлия на много сфери от моя живот. В рамките на работата по него аз се запознах с хора от различни култури, които обогатиха моите виждания за света и спомогнаха за по-всестранното разглеждане на засегнатите проблеми. Уроците, които научих, допринесоха за изграждането ми като личност и ще останат с мен за дълго време“, казва 16-годишната Силвия Попова.


Припомняме, че Европейската мрежа на младите съветници е създадена през 2009 г., а през т.г. в инициативата участваха 17 държави. Координатор на проекта за България бе Кристиана Кунева.


Институцията на омбудсмана е член на ENOC от 2012 г., в нея членуват общо 34 държави. Основните приоритети на мрежата са прилагането на Конвенцията за правата на детето, подкрепата за колективно застъпничество, обменът на информация, подходи и стратегии между независимите институции за защита правата на детето.