В доклад на Омбудсмана: Правата на децата в риск са най-тежко нарушени при COVID, 3 500 от тях - в пълна изолация

„Пандемията от COVID-19 изправи целия свят пред едно от най-големите предизвикателства на съвремието и ни накара да научим важни уроци, но по трудния начин. Извънредното положение в България, въведено с оглед на епидемичната обстановка, изправи хиляди деца и семейства пред редица предизвикателства, с които те се опитват да се справят всеки ден.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът Диана Ковачева поиска облекчен ред за лекарства по НЗОК

Омбудсманът Диана Ковачева поиска облекчен ред за лекарства по НЗОК
28 октомври 2021 г.

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати настойчива препоръка до здравния министър Стойчо Кацаров и управителя на НЗОК проф. Петко Салчев, в която настоя да се регламентира облекчен ред за предписване и получаване на лекарства за домашно лечение, заплащани напълно или частично от Здравната каса.


Повод за новата препоръката са десетките жалби на граждани, които постъпват в институцията на общественият защитник, с молба за съдействие.


Доц. Ковачева обръща внимание на затрудненията, които срещат гражданите и рисковете за тяхното здраве. Най-често трудностите са свързани с необходимостта от посещения, няколкократни на общопрактикуващите лекари и специалисти, при необходимост и на специализирана комисия в лечебни заведения за болнична помощ, заверяване на протоколите за скъпоструващо лечение в РЗОК, включително получаването им в аптека.


„Като омбудсман, бих искала да изразя силното си безпокойство за правата на тези граждани, повечето от които са с тежки хронични заболявания и се нуждаят от непрекъснато лечение. Бих искала също да обърна внимание, че немалка част от тях се налага да пътуват с обществен транспорт до лечебните заведения и РЗОК, където да чакат на опашки, което в условията на пандемия е свързано с повишен риск от заразяване, а поради заболяванията им – и от тежко протичане на COVID-19”, пише доц. Диана Ковачева.


Тя е категорична, че в усложнената епидемична обстановка и високите нива на заболяемост в цялата страна, е необходимо в най-кратък срок да бъде регламентиран облекчен ред за предписване и получаване на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, при който да се ограничат посещенията на гражданите на места, на които има струпване на хора и повишен риск от заразяване.


Препоръката тук