Омбудсманът предупреди, че центрове за хора в риск затварят врати заради сметките за ток и газ

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до вицепремиера и финансов министър Асен Василев, социалния министър Георги Гьоков и председателя на ресорната парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика Искрен Арабаджиев, в което алармира, че повече от 24 неправителствени организации, доставчици на социални услуги, търсят съдействие, защото не могат да покрият разходите си за електроенергия, природен газ и заплати.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът поиска от министър Надежда Йорданова законодателни промени за по-ефективна защита от домашно насилие и реформа в детското правосъдие

Омбудсманът поиска от министър Надежда Йорданова законодателни промени за по-ефективна защита от домашно насилие и реформа в детското правосъдие
11 януари 2022 г.

Омбудсманът Диана Ковачева и правосъдният министър Надежда Йорданова обсъдиха необходимостта от спешни законодателни промени в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашното насилие, свързани с по-ефективната защита на жертвите.


Проф. Ковачева подчерта, че през 2020 г. в Министерството на правосъдието е изготвен проект на ЗИД на Закона за защита от домашно насилие, който не беше внесен за разглеждане в 44-ото Народно събрание и досега отлежава в правосъдното ведомство.


Тя информира министъра, че в този законопроект са включени и конкретни предложения на омбудсмана, с които настоява за отпадане на системния характер на домашното насилие в Наказателния кодекс и за законодателни мерки, които да предоставят ефективни възможности за защита на жертвите, включително превенция на насилието.


Министър Надежда Йорданова увери проф. Диана Ковачева, че в най-спешен порядък темата за домашното насилие ще бъде разгледана с неправителствените организации и институции, които работят в сферата.


Омбудсманът подкрепи тази инициативата, но предупреди, че сформирането на поредна работна група ще бъде загуба на ценно време, през което проблемът ескалира в условията на COVID и засяга не само жени, но и деца, мъже, възрастни и хора с увреждания, без значение на социалния статус или образованието.


Реформата в системата за детското правосъдие и необходимостта от отмяна на морално остарелия Закон за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, действащ от 1958 г., бе друга тема в разговора между Ковачева и Йорданова.


Омбудсманът подчерта важността от приемането на нов Закон за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица, защото е недопустимо в страна-членка на Европейския съюз в ХХI век да съществува детство зад решетки.