Омбудсманът възрази срещу увеличението на цената на водата в гр. Стара Загора

„Възразявам срещу предвиденото драстично увеличение на цената на водата в гр. Стара Загора. На практика става въпрос за увеличение с 37% спрямо цената за м.г., което означава, че хората ще плащат вместо 3 лева, както досега - 4,12 лева. Още повече, че за цената на целия регулаторен период през 2026 г. се очаква повишение с 66%, т.е.

виж повече >

Новини

[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
Добави във Facebook

Омбудсманът в Страсбург: Липсата на план Б при дигитализацията компрометира основни права на хората

Омбудсманът в Страсбург: Липсата на план Б при дигитализацията компрометира основни права на хората
28 април 2022 г.


Омбудсманът Диана Ковачева взе участие в двудневна среща на европейските омбудсмани в Страсбург, посветена на ефекта на дигитализацията на администрацията върху правата на хората.


Видео тук: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1843614142516559&id=100006039721203


В изказванията си проф. Ковачева подчерта, че дигитализацията е важна, защото услугите ще станат по-бързи, по-евтини и по-удобни за хората. В същото време обаче тя предупреди, че държавата винаги трябва да има план Б, за да няма сривове, каквито се случиха в България тези дни и от които пряко пострадаха хиляди пенсионери. Става дума за хакерската атака срещу системи на държавното дружество „Български пощи“, като сривът блокира изплащането на пенсии и помощи, които в последствие бяха прехвърлени на хартиени списъци, а срокът за получаването им удължен. Друг пример, който Диана Ковачева даде бе с преминаването изцяло на електронни рецепти, срещу което тя остро възрази в становището си, изпратено преди дни до Здравното министерство. В позицията си омбудсманът бе категорична, че премахването на хартиените рецепти от 1 май и заместването им с електронни ще ощети предимно възрастни хора и хора с увреждания и реално ще затрудни достъпа им до медицинска грижа. 


В изказването си омбудсманът посочи още, че COVID пандемията ускори дигитализацията, но когато системата далеч не е готова да представи дигитални услуги, които отразяват специфичните нужди, именно на хората с увреждания, те не могат да се възползват от това предимство. 


„Дигитализацията може да доведе до неравенства, изключване и нарушение на здравни, образователни и социални права. Типични пример са и децата със специални образователни потребности, които така и не успяха да се възползват от онлайн обучението и образователният дефицит при тях се задълбочи поради липса на специализиран и адаптиран софтуер и подготвени преподаватели“, каза още проф. Ковачева.


Междувременно омбудсманът Диана Ковачева проведе среща и с комисаря по правата на човека в Съвета на Европа Дуня Миятович и с Комитета по изтезанията в Съвета на Европа, като ги запозна с основните изводи от доклада на Националния превантивен механизъм към Омбудсмана за 2021 г., който е публикуван тук: https://www.ombudsman.bg/national-prevention/5576