Омбудсманът Диана Ковачева: Очаквам сътрудничество с институциите, защото е изцяло в интерес на гражданите

„Когато заех позицията на омбудсман, не ми беше първи ден в институцията. Аз бях зам.-омбудсман, работили сме с колегите по проблемите на гражданите, които са много и са различни. Най-важно значение има съдействието на институциите, защото работата на омбудсмана е да бъде посредник при защита правата на хората пред институциите и това наистина е кл

виж повече >

Фондация "Четири лапи", гр. София

 В края на мандата Ви като омбудсман на Република България, от името на фондация „Четири лапи“ бих искала да изряза благодарността си за ползотворното сътрудничество с Вас и с кабинета Ви през изминалите пет години.

Добруването на животните е една от темите, които през последните години постоянно присъстват в общественото пространство и е присърце на все повече хора в страната ни. За промяната на нагласите на българското общество огромна роля изигра и ясно заявяваната многократно от Вас позиция за повече човечност в отношението ни към животните.


Решителната Ви подкрепа за инкриминирането на насилието над животни даде силен тласък на процеса по изменение на Наказателния кодекс преди през 2011 г. да бъдат приети текстовете, предвиждащи наказателна отговорност за противозаконно умъртвяване, тежко или трайно увреждане на гръбначни животни и за организиране и участие в боеве с животни. Настояването Ви за ефективно разследване на престъпленията спрямо животни и строги санкции за извършителите положи основата на институционалната подкрепа за идеята за създаване на зоополиция в България. За нас беше изключителна чест участието Ви в началото на м. октомври тази година като модератор на кръглата маса за бъдещето на зоополицията у нас, съорганизатор на която беше Фондация „Четири лапи“.


Също така, организираната от Вас през пролетта на 2011 г. кръгла маса за намиране на работещ механизъм за намаляване на популацията от безстопанствени животни в страната беше първата и най-запомняща се от поредица подобни инициативи, очертали необходимостта от разработване на национална стратегия за решаване на проблема е ясно очертани отговорности на всички страни, имащи отношение към този проблем.


Адекватната Ви и ангажирана позиция по всеки един проблем на обществото ни утвърди институцията на омбудсмана като защитник на гражданския интерес, за което свидетелства и безпрецедентно високия рейтинг на доверие към Вас през целия Ви мандат.


Пожелавам Ви успешна работа на новото поприще и се надявам отново да имаме възможност да работим заедно по темите за добруването на нашите безгласни приятели - животните.