Омбудсманът: АСП да изисква по служебен път от МОН удостоверенията за помощта от 300 лева за първокласници и осмокласници

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до социалния министър Гълъб Донев и до колегата му – министъра на образованието Николай Денков, в която настоя за служебно издаване на удостоверенията на родители на първокласници и осмокласници, срещу които от тази учебна година те получават еднократна помощ от 300 лева.

виж повече >

Фондация "Четири лапи", гр. София

 В края на мандата Ви като омбудсман на Република България, от името на фондация „Четири лапи“ бих искала да изряза благодарността си за ползотворното сътрудничество с Вас и с кабинета Ви през изминалите пет години.

Добруването на животните е една от темите, които през последните години постоянно присъстват в общественото пространство и е присърце на все повече хора в страната ни. За промяната на нагласите на българското общество огромна роля изигра и ясно заявяваната многократно от Вас позиция за повече човечност в отношението ни към животните.


Решителната Ви подкрепа за инкриминирането на насилието над животни даде силен тласък на процеса по изменение на Наказателния кодекс преди през 2011 г. да бъдат приети текстовете, предвиждащи наказателна отговорност за противозаконно умъртвяване, тежко или трайно увреждане на гръбначни животни и за организиране и участие в боеве с животни. Настояването Ви за ефективно разследване на престъпленията спрямо животни и строги санкции за извършителите положи основата на институционалната подкрепа за идеята за създаване на зоополиция в България. За нас беше изключителна чест участието Ви в началото на м. октомври тази година като модератор на кръглата маса за бъдещето на зоополицията у нас, съорганизатор на която беше Фондация „Четири лапи“.


Също така, организираната от Вас през пролетта на 2011 г. кръгла маса за намиране на работещ механизъм за намаляване на популацията от безстопанствени животни в страната беше първата и най-запомняща се от поредица подобни инициативи, очертали необходимостта от разработване на национална стратегия за решаване на проблема е ясно очертани отговорности на всички страни, имащи отношение към този проблем.


Адекватната Ви и ангажирана позиция по всеки един проблем на обществото ни утвърди институцията на омбудсмана като защитник на гражданския интерес, за което свидетелства и безпрецедентно високия рейтинг на доверие към Вас през целия Ви мандат.


Пожелавам Ви успешна работа на новото поприще и се надявам отново да имаме възможност да работим заедно по темите за добруването на нашите безгласни приятели - животните.